UE s-a săturat
Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție critică la adresa Moldovei, în care se enumeră toate păcatele guvernării: hărțuirea opoziției și a jurnaliștilor, stagnarea investigației privind miliardul, sistemul mixt și ignorarea Comisiei de la Veneția, culminînd cu anularea alegerilor locale din Chișinău. Europarlamentarii sunt îngrijorați de această „tendință tot
mai pronunțată spre o guvernare autoritară și arbitrară” și spun că finanțarea pentru Moldova va fi blocată pînă după alegerile parlamentare.
Liderii opoziției, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotari, au comunicat de la Strasbourg că a fost penalizată guvernarea și nu cetățenii de rînd. Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvînt al PDM, insistă că decizia PE este una incorectă, adoptată „cu sala goală”, „fără consens larg”, „în mod netransparent”. De fapt, la ședință au fost prezenți 535 din 751 de eurodeputați, iar 353 au votat pentru adoptarea rezoluției.
Soluții pentru democrați
O analiză IPN arată că propunerea lui Andrian Candu ca Parlamentul să interpreteze unele noțiuni din Codul Electoral precum „ziua tăcerii” nu este suficientă pentru a ameliora situația. Aceste noțiuni sunt suficient de clare încît o reinterpretare nu va aduce nicio valoare adăugată. Experții subliniază că problema invalidării alegerilor rămîne în însăși decizia judecătorilor și modul în care a fost luată. Pe fundalul disensiunilor tot mai evidente dintre PDM și UE, experții IPN se întreabă cu ce slogan vor participa pediștii la alegeri și observă „europenizarea” discursului președintelui Dodon.
Spirala abuzurilor
Am publicat astăzi o cronică a abuzurilor guvernării pediste împotriva mecanismelor democratice de bază: eliminarea lui Renato Usatîi din alegerile din 2014, dublarea numărului de deputați a PDM și crearea unei majorități parlamentare nereprezentative, schimbarea sistemului electoral, capturarea Primăriei, blocarea referendumului #numixt și acum anularea alegerilor. Acest șir de încălcări tot mai grave a făcut din PDM prizonierul propriilor greșeli. Citiți întregul material aici.
Diplomația economică sublimă, dar inexistentă
Mold-Street analizarea diplomația economică moldovenească, care e sublimă, dar lipsește cu desăvîrșire. Doar 9 din cele 41 de misiuni diplomatice ale țării au secție sau atașat comercial, cu mult sub media din zonă. Din lipsă de diplomați economici, Moldova trimite peste hotare funcționari de la Ministerul Economiei sau MIEPO, mai mult cu sarcina de „a cerși bani de la donatorii internaționali” decît de a promova comerțul. Finanțarea diplomației e precară, Moldova alocînd doar 0,2% din PIB, mai puțin decît Estonia (2,1%) sau chiar Albania (1,3%). În schimb, guvernul a deschis recent o ambasadă în Emiratele Arabe Unite, deși acestea nu sunt un partener comercial sau investitor important în Moldova. Potrivit surselor Mold-Street, mai degrabă elitele moldovenești sunt cele interesate să-și trimită banii în EAU.
Urgența pe împrumut
Serviciul Medical de Urgență își va înnoi parcul de ambulanțe cu 168 de unități noi, dintre care 35 de ambulanțe cu terapie intensivă. Ele vor fi cumpărate în baza unui acord de împrumut de 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Magnitsky pentru Moldova
Un grup de ONG-uri propune adoptarea unei Legi Magnitsky în Moldova care să blocheze accesul la sistemul bancar pentru infractorii internaționali, să interzică intrarea în țară a persoanelor vinovate de grave violări ale drepturilor omului, fraude sau furturi majore, și să prevadă confiscarea proprietăților dobândite prin fraude sau spălătorie de bani. Proiectul e susținut de IDIS Viitorul, CPR Moldova, WatchDog.md și Transparency International Moldova.
vezi sursa: http://sic.md/sinteza-zilei-05-07-2018/
from politica https://ift.tt/2NGZm8H
via IFTTT
ConversionConversion EmoticonEmoticon